Längdskidåkning

Den som tycker om att gå på tur som norrmännen säger kan utnyttja liftarna för att ta sig upp till trädgränsen och sedan skida längs rösad led i ett fantastisk orört och skoterfritt landskap bort mot Holmtjärn och Halvvägesklumpen.

Spår finns vid Hotelliften och Pickupliften. Det kostar 20 kr per lift att ta sig upp med lift till spåren.

Skoterfritt skidspår finns också från Leipikkvattnet upp till Rörsjön och vidare mot norska gränsen till Orvattnet. Spåret är inte kryssat men används av skidåkare som hyr stugor vid Orvattnet. Ta med karta och kompass på den här turen. Mera upplysningar av Nisse i Leipikkvattnet tel 0672-26013.

Andra fina turåkningsområden är Blåsjöfjället med rösad led mot Silesjaure och Norge eller området vid Karitjärn vid Stekenjokkvägen. En lättsam rösad led går från Karitjärn mot Raurejaure. Den riktigt tuffe skidåkaren kan fortsätta vidare mot Raukasjö.

Vildmarksvägen brukar vara öppen fram till Karitjärn på senvintern. Fråga på ICA om vägen är plogad eller ring Trafikverkets servicetelefon 0771-24 24 24

Skidåkaren som startar från Ankarede och följer leden upp till vackra Ullersjön blir rikt belönad efter alla uppförsluten.

Längdskidåkning

För den som gillar att åka längdskidåkning i uppkörda spår finns ett 1,6 km långt elljusspår vid skolan.
På Mesvattnet brukar det vid påsktiden finnas privat uppkörda längdåkningsspår runt sjön.

På Blåsjöfjället, södra sidan av vägen med start från parkeringen brukar det finnas fint skidspår som är drygt 5 km långt. Spåret är ganska plant och lättåkt. Vid påsktiden brukar det också finnas privat uppkörda längdåkningsspår runt Mesvattnet.

De riktigt fina längdspåren finns i Norge. Børgefjell skisentere nära Røyrvik har 3 km, 5 km och 10 km längdspår. 3 km har elljus.

Riktig utmaning får den som vill åka Flyktingloppet 15 km eller 44 km från Nordli över till Gäddede.