Fika i hus från 1901 på Frostviken Keramik

Skrivet av Pernilla Hermansson

Marie-Louise och Mats Börrefors har hittat sitt paradis i Häggnäset där de driver Frostviken Keramik. ”Det är en underbar plats och vi hittar inspiration överallt”, säger de. Foto: Jan-Owe Johansson

Marie-Louise och Mats Börrefors har hittat sitt paradis i Häggnäset där de driver Frostviken Keramik.
”Det är en underbar plats och vi hittar inspiration överallt”, säger de.
Foto: Jan-Owe Johansson


Marie-Louise och Mats Börrefors har hittat sitt paradis i Häggnäset där de driver Frostviken Keramik.
”Det är en underbar plats och vi hittar inspiration överallt”, säger de.
Foto: Jan-Owe Johansson

Paret Börrefors älskar att skapa i keramik och finner inspiration överallt, inte minst i den vackra naturen. Den 1 juli öppnade de sitt årliga sommarcafé, i år i ett annat hus än tidigare.
– Vi plockade ned huset i Leipikmon och satte upp det här. Det är från 1901 och fantasiskt vackert, säger Mats Börrefors.

Hällingsåfallet är en av Frostvikens stoltheter. En liten bit därifrån har Marie-Louise och Mats Börrefors hittat sitt paradis på Bränna gård. Här driver paret keramikverkstad och sommarcafé. Inspirationen hittar de överallt, inte minst i den vackra naturen som omger gården. På ängarna betar hästar och får, här finns även höns, ankor och hundar.
– Vår son har nyligen skaffat highland cattle och vi funderar på att utveckla den verksamheten och skaffa lite mer köttdjur framöver, säger Mats Börrefors.

Han berättar att han fått intresset för keramik med sig i bröstmjölken. Hans föräldrar hade keramikverkstad i Skåne och till Jämtland kom han som 18-åring. Sedan dess har han sett området förändras. – Turismen har ökat under den här tiden. Men den dåliga infrastrukturen och bredbandstäckningen är saker som måste bli bättre om fler ska lockas att bosätta sig på landsbygden, säger han.

Den 1 juli öppnade paret sitt årliga sommarcafé, i år i ett nytt hus. Eller nytt är det förresten inte utan från 1901. Det stod tidigare i Leipikmon, men Mats och Marie-Louise bestämde sig för att göra en räddningsauktion. Nu står det hemma på gården.

– Det är ett stycke kulturhistoria, säger Mats och skrattar.

Till Bränna Gård kommer varje säsong ett par tusen gäster för att titta på keramik och fika gott. Många av alstren säljs på plats, eller hos någon av återförsäljarna som bland annat finns i Åre och Mörsil. – Många beställer också, förutom svenskar även många norskar. Och de som har besökt oss en gång kommer ofta tillbaka och blir stammis. Det är roligt, säger Mats Börrefors.

Mer information:
Frostviken Keramik ligger knappt två mil från Gäddede.
Sommarcaféet är öppet varje dag fram till mitten av augusti kl 11–16.
Telefonnumret är: 0046 (0)672- 310 67

Frostvikens keramik – Facebooksida